Warzywa na patelnię z ryżem

Przejście na dietę bezglutenową oznaczało rezygnację z kupowania wielu produktów, które lubiłam i do których byłam przyzwyczajona. Jednym z nich były warzywa na patelnię Hortex, które czasami jadłam solo, a najczęściej z ryżem, przeważnie brązowym. Najbardziej smakowały mi te z ziołami i papryką, z przyprawą orientalną i z suszonymi pomidorami. Danie tanie niesłychanie, niskokaloryczne (solo), a poza tym szybkie w przygotowaniu, idealne dla osób, które tak jak ja w kuchni śmiertelnie się nudzą, więc nie lubią spędzać w niej zbyt dużo czasu. Niestety, Hortex informuje na opakowaniach, że ich warzywa na patelnię „mogą zawierać gluten”, więc w sierpniu 2021 musieliśmy się rozstać.

NIEZWYKLE ucieszyła mnie zatem informacja, że inna firma, Iglotex, wprowadziła niedawno na rynek warzywa na patelnię (pod marką „Proste historie”) z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa. Na razie do sprzedaży trafiły warzywa orientalne (450 i 750 g) i po meksykańsku (450g), a wkrótce mają się pojawić następne smaki. Póki co w najbliższym Auchan znalazłam tylko wersję orientalną, ale będę regularnie sprawdzać, czy nie pojawiło się coś nowego.


A oto przepis na prosty, szybki i tani bezglutenowy obiad dla dwóch osób.

Składniki:

  1. Warzywa na patelnię orientalne „Proste historie” 750g,
  2. Ryż basmati „Uncle Ben’s”, 1 saszetka 125g (ale można użyć innego ryżu, np. brązowego czy białego, i w innych ilościach),
  3. Sos sojowy „House od Asia”, 2 łyżki,
  4. Olej do smażenia, 1 łyżka,
  5. Sól (szczypta, do ugotowania ryżu).

Wszystko kupiłam w Auchan, choć akurat ryżu Uncle Ben’s ostatnio tam brakuje, widziałam tylko do risotto.

Oczywiście wszystkie składniki muszą być bezglutenowe, więc należy bardzo uważnie czytać etykiety. Np. prawie każdy sos sojowy zawiera mąkę pszenną, a ryż, który jest teoretycznie produktem ze swej natury bezglutenowym, często bywa zanieczyszczony glutenem, o czym producent może (ale nie musi) informować na opakowaniu. Nawet jeśli kupimy ryż opisany jako bezglutenowy, to najlepiej przed ugotowaniem wysypać go na talerz i przepatrzeć, czy do opakowania nie zabłąkało się jakieś podejrzane ziarenko czy nasionko).

Ja z tych składników przygotowałam obiad dla dwóch osób, ale oczywiście to rzecz bardzo indywidualna.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, jedną łyżkę, przynajmniej na teflonowej więcej nie trzeba. Kiedy olej się trochę rozgrzeje, wrzucamy na patelnię warzywa BEZ znajdującej się w środku torebki z przyprawami. Od czasu do czasu mieszamy.
  2. Kiedy warzywa nieco się podsmażą, dodajemy przyprawy z torebki i olej sojowy (wg upodobań, ja dodaję na oko dwie łyżki) i wszystko mieszamy.
  3. Kilka minut przed końcem smażenia na patelnię wrzucamy ugotowany wcześniej ryż i mieszamy z warzywami. Niektóre rodzaje gotować trzeba 10 minut, inne 30, więc w zależności od tego, jakiego ryżu użyjemy, można zacząć go gotować jeszcze przed smażeniem warzyw albo w trakcie. Nawet jeśli ugotuje się trochę wcześniej, to nie szkodzi, bo na patelni znowu się podgrzeje.

I już. Można całość posypać dodatkowo sezamem lub dodać orzeszki ziemne albo jeszcze coś innego, ale ja raczej już niczego nie dodaję.


Opakowanie ryżu Uncle Ben's, opakowanie warzyw na patelnię, ryż na talerzu.
Lista składników warzyw na patelnię.
Lista składników sosu sojowego.

Dodaj komentarz